Hakis effat
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Vedat BÖKE 14. OLAĞAN GENEL KURULUNDA GÜVEN TAZELEDİ.

2021-12-18

OLEYİS Sendikamız 14. Olağan Genel Kurulu 18.12.2021 Cumartesi günü Ankara Meyra Palace otelinde düzenlenendi. 1947’den beri Türk Sendikacılığının tüm kilometre taşlarında  var olan sendikamız üyeleri ile tekrar bir araya  gelerek büyük bir organizasyonla, emeğin ve alın terinin haklı mücadelesi güçlü bir şekilde tekrar vurgulandı. Genel Kurulda yapılan seçimde Genel Başkanımız Vedat Böke yeninden seçilerek güven tazeledi.

Genel Kurulumuza Hak-İş Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 22.23.24. Dönem AKP Manisa Milletvekili Hizmet-İş Kurucu Üyesi Onursal Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Filistin ve Kudüs Sendikal Dayanışma Komitesi Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Hak-iş Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız,  Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Genel Başkanı Mehmet Şahin, Hak-İş Genel Genel Sekreteri Eda Güner, Öz Sağlık İş Genel Başkanı Devlet Sert,  Öz Güven Sen Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Öz Ağaç İş Genel Başkanı Tuncay Dolu, Öz Toprak-İş Genel Başkanı Metin Özben, Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Altınsoy, Medya İş Sendikası Genel Başkanı Sezi Ballı, Öz Maden İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, Başkent Öğretmenevi Müdürü  Servet Akarsu, Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı  Mehmet Keskin, Öz Güven Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat  Ünal, Öz Güven Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sipahi, Öz Güven Sen Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yalçın, Öz Güven Sen Genel Başkan Yardımcısı  Aytekin Koç, Öz Çelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel, Öz Çelik İş Genel Sekreteri Hicret Bozoklu, Enerji İş Genel Başkan Yardımcısı Mübin Tekin, Öz İletişim Genel Başkan Yardımcısı/Hak-İş Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Hizmet –İş Genel Sekreteri Oğuz Aksoy, Hak-İş Kastamonu İl Başkanı Mustafa Çağlı, Mali Müşavir Ali Şafak, Mali Müşavir  Seyfullah Şahin, Oleyis Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri ve Oleyis Sendikası delegeleri ve üyeleri katıldı.

Kongremiz; Oleyis Genel Sekreterimiz Serpil Açıkgöz’ün giriş konuşması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından ardından divan kurulu oluşturuldu. Divan Başkanlığını HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız genel kurulun hayırlı olması dileğiyle genel başkan konuşmalarına geçildi. 

Genel kurul açılış konuşmasını genel başkanımız sayın Vedat Böke yaptı. 

Böke, konuşmasına katılımcıları selamlamasının ardından; “Sendikamızın kuruluşundan bu güne kadar, bu mücadeleye emek vermiş kurucularımıza, teşkilatımızda ve genel merkezimizde görev almış bütün başkan ve yöneticilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyor, ebediyete intikal etmiş  mensuplarımıza Cenab-ı  Hak’tan rahmet diliyorum. Bize bu Ülkeyi vatan yapan Aziz Şehitlerimize, minnet duygularımızı bir kez daha iletiyoruz. Covid 19 salgını dönemi başta olmak üzere vefat etmiş olan tüm emekçilere rahmet, ailelerine sabır ve baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.

Sektörümüzün en güçlü sendikalarından biri haline geldik.

Genel Başkanımız sendikamızın 2017 kongresini ve sonraki 4 yıllık süreci değerlendirirken “2017 Kongremizde büyüyen Oleyis, ilkesiyle yola çıkmış 2018 yılı Ocak istatistiklerinde 14.322 üye sayısı ile iş kolumuzun 1. Sendikası olmuş, sektörümüzde örgütlenmenin ne kadar zor olduğunu bilmemize rağmen yılmadan ve sektörümüzün en güçlü sendikalarından biri haline geldik. Bize örgütlenme çalışmamızda desteklerini esirgemeyen sayın genel başkanımız Mahmut Arslan’a ve yönetim kuruluna Hak-İş İl Başkanlarına ve özellikle zaman ve gün ayırımı olmaksızın bize yardımlarını esirgemeyen Dr. Osman Yıldız’a teşekkürü borç biliriz” Şeklinde konuştu.

“Hak-İş ilkeli, kararlı, onurlu sendikal mücadelenin adıdır”

Böke konuşmasının devamında; “Değerli delegeler, Hak-İş Konfederasyonu’nun ilkeleri, prensipleri ve hedefleri vardır. Hak-İş bir istikrar abidesi, bir demokrasi savunucusu, işçilerin güvencesi olarak kurulmuş olup, bu yolda karalı bir şekilde ilerlemektedir. Hak-İş ilkeli, kararlı, onurlu sendikal mücadelenin adıdır.    Oleyis Sendikası olarak onurlu, kararlı, güvenilir şeffaf ve sorumlu sendikacılık anlayışımızdan taviz vermeden, insanın, emeğin ve demokrasinin ekseninde çalışmalarımızı yürüttük ve yürütmeye de kararlılıkla devam edeceğiz. “Sendikal mücadelemizde kadın çalışanlarımızın aktif şekilde sendikamızda daha aktif rol almaları için, 2014 yılında Genel Merkez ve Şube düzeyinde Kadın komitemizi oluşturduk. Kadın komitemiz Genel Merkez ve Şube Başkanlıkları ile tam bir uyum içerisinde çalışıp, başta örgütlenme olmak üzere, Konfederasyonumuzun bütün toplantılarına yoğun bir şekilde katılım sağlayarak, gerekli katkıyı Oleyis Kadın Komitesi olarak fazlasıyla yerine getirmektedir. Dedi

Böke kadın komitemizin çalışmalarına yönelik sözlerinde; “Kadın komitemizin bu başarılı çalışmaları sonucunda konfederasyonumuzda ve Oleyis tarihinde ilk defa bir kadın genel sekreter Serpil AÇIKGÖZ görev almıştır. Sahada Kadınların aktif sendikacılığına örnek teşkil etmesi açısından çok değerlidir. Kendisini kutluyorum. Başta Kadın komitemizin kurucu başkanı Genel Sekreterimiz sayın Serpil Açıkgöz’ü , Kadın Komite Başkanı Derya Aydoğan’ı, yönetimini, şube başkanlarını canı gönülden kutluyorum. Yeni dönemde daha gölü bir kadın komitesi olarak yoluna devam edeceğine inanıyorum.

“Salgın dönemi sonrasında turizm sektöründe kalıcı değişimler yaratacaktır. “

Genel Başkan Böke; pandemi dönemine ilişkin değerlendirmesinde ise “Pandemi sürecinde,  İş yerlerimizin kapanma sürecinde ciddi sıkıntılar yaşamış, ciddi yaralar almıştır.  COVID-19’un Mart 2020’de dünyanın her köşesine hızla yayılmasından sonra, uluslararası turizm tamamen durdu. Ulusal ve uluslararası turizm hizmetleri arz ve talebini büyük ölçüde düşürdü. Turizmin, ulaşım, yiyecek-içecek hizmetleri gibi sektörlerde önemli çarpan etkisine sahip olması nedeniyle, COVID-19 salgını büyük zorluklar yarattı. “diye konuştu.

“Ülkemizde de özellikle 2019 yılı ve 2020 yıllarında Karantina uygulamaları nedeniyle seyahatler tamamen durmuş ve psikolojik anlamda etkilenen bireyler tatil planlarını ertelemiş veya iptal etmişlerdir. Kısa dönemde salgın tamamen ortadan kalksa da turizm sektöründe kalıcı değişimler yaratacağı kesindir.” “Koronavirüs tedbirlerinden etkilenen iş yerlerinde çalışanlar, Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı gibi önemler alınırken işverene ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınmasıyla hemen tüm çalışanlar büyük bir gelir kaybına uğradı. Sendikalı iş yerlerinde çalışanlar nispeten daha az gelir kaybı yaşadı ancak önümüzdeki yıllarda pandemiden etkilenen işyerlerin istihdam ve personel politikalarını işçilerimiz nezdinde hak kaybı yaşamaması için yakından takip edeceğiz.“ dedi

“Oleyis sendikası olarak her zaman aynı çizgide kalmaya devam edeceğiz”

Genel Başkan Böke; 15 Temmuz’da yaşananlara bir kez daha değinerek, “Sivil toplum örgütleri, sendikalar bağlı bulundukları güç aldıkları tek şey birlikte mücadeledir. Ülkemiz, 15 Temmuz 2016’da demokrasimize bir takım hainlerce, birliğimize, vatanımıza kast ederek bir işgal girişiminde bulundular. Vatanımızın kurucu gücü olan birlik olma bilinci bir kez daha ortaya çıkarak işgalci hainlere yüzyıllarca anlatılacak bir ders vermiştir. Bu direnişte sendikamız ve teşkilatımızla birlikte demokrasiden yana tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur. Huzur ve güvenin olmadığı bir zeminde mutlu bir toplumdan söz edemeyiz. Oleyis teşkilatı, Vatanı, Milleti ve Bayrağı için mücadelesini vermiştir. Oleyis sendikası olarak her zaman aynı çizgide kalmaya devam edeceğiz. Dedi, Konuşmasının devamında,  Filistin’de yaşananlara değinen Böke, ABD ülkesinin almış olduğu hukuksuz tutumu eleştirerek  “Bağımsız Filistin ve özgür Kudüs, insanlık için barış, Filistin’lilerin yalnız olmadığı Kudüs’ün insanlığın kalbi olduğunu ve işgal girişimlerine asla sessiz kalmayacağız. Yüreğimiz Filistin’de zulüm altında olan kardeşlerimizle birliktedir” Dedi.

“Oleyis olarak bütün üyelerimiz ile birlikte mazlumların yanında olacağız”

Böke konuşmasının devamında “Bizim için en önemli konulardan biri 4 yıl içinde taşeron kanun düzenlemesi idi. Taşeron işçilerin kadro sorunu nereden nereye geldiğini ve nasıl özverili bir çalışma yürütüldüğünü asla unutmamalıyız.  Şube kongrelerimizde sıkça vurguladığım. Türkiye’de taşeron işçilerin kadro problemini hiç kimse dile getiremezken, sayın genel başkanımızın önderliğinde, Hizmet-İş sendikamızın bir etkinliğinde 5.000 taşeron işçiyi Ankara’ya getirerek Türkiye’de bir Taşeron İşçiler problemi olduğunu hatırlatmıştır. Zorlu mücadelede sayın genel başkanımız Mahmut Arslan, asla bir adım geri atmamıştır. Kendisinin bu yürekli dik duruşundan dolayı huzurlarınızda kutluyorum. Belki bugün bir taşeron problemi kanun ile çözülmüş ise başkanımızın inancı ile olmuştur ve hepimize güç vermiştir. Taşeron konusunun çözümünde katkılarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a teşekkürlerimize borç biliyoruz. Oleyis olarak başta şahsım olmak üzere yönetim ve bütün üyelerimiz mazlumların yanında olacağız, HAK-İŞ’in haklı mücadelesinde yanınızda olacağımızı belirtmek isterim.  Kanun hükmünde bir kararla, bin bir emekle kadroya geçirilen 25.000 civarındaki arkadaşlarımız zorunlu olarak malum sendikaya geçtiler. Buraya gelen 50 il üzerinde kredi yurtlar temsilcilerine hoş geldiniz diyorum, biz mücadeleyi başlattık, tekrara yuvanıza Hak-İş’e dönmeye var mıyız?   Yaşadığımız bu onurlu mücadelede hepinize başarılar diliyorum” dedi.  Böke, “İstanbul başta olmak üzere malum sendikanın başlattığı ahlaksız saldırılarının bizi son derece güçlendirdiği, mücadelemizi en sonuna kadar yapacağımızı ve hesap sorulacağını herkesin bilmesini istiyorum. Bu malum sendikayla sonuna kadar mücadeleye varmışınız” diye konuştu.

“Öğretmen evlerinde çalışan üyelerimizin “ Statü ve Kadro “ sıkıntısıdır”     

Üyelerimizin sıkıntılarına ilişkin ifadesinde, “Sendikamızın çözüme kavuşturulmasını arzu ettiğimiz sorunlardan bir tanesi de Öğretmen evlerinde çalışan üyelerimizin “ Statü ve Kadro“ sıkıntısıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mıza kadro için yaptığımız müracaatımız vardır, bu konu ile ilgili zatıalinizin bizlere  desteğinize ihtiyacımız var. Şeklinde konuştu.

Böke, Avrupa Sendikalar Federasyonu  EFFAT’a Oleyis olarak üyelik başvurumuzu yaptık, Hak-İş’in çizdiği perspektifte bizde Uluslararası Emek hareketinde olmak istiyoruz. Etkili bir sivil toplum örgütü olabilmek için sadece Ülke içindeki sendikal faaliyetler ve toplumsal olaylara duyarlılık göstermenin yetmediği malumdur. Bizlerde uluslararası emek hareketlerinde yer almak istiyoruz. Sayın genel başkanımızın, ITUC başkan yardımcısı olması bize gurur vermektedir. Kendisinden Oleyis Sendikamızın  Uluslararası Emek Dayanışma üyeliği için desteğini arz ediyoruz. dedi

 

“Ülkemize emeği ile katkıda bulunan işçilerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve hayat seviyelerinin yükseltilmesi gerekmektedir”

Genel Başkanımız Vedat Böke konuşmasının son bölümümde ise “Alın teriyle hayata değer katan çalışanların, insan emeği ve onurunun önemsendiği, Ülkemiz gücünü, güne erken başlayıp, geç saatlere kadar hayata değer katmak için çaba gösteren çalışanlarımızdan almaktadır. Emeğiyle hayata değer katan bu insanlarımız sayesinde, Ülkemizin barışı, esenliği ve huzuru için emeği ile katkıda bulunan işçilerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve hayat seviyelerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Ülkemizde emeğiyle geçimini temin eden bütün çalışanlarımız adına, bu düşüncelerle hoş geldiniz diyor, çalışanlarımıza başarılar diler, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” dedi.  

 

“OLEYİS sendikamızın tarihi yürüyüşü, Türkiye sendikal hareketinin tarihi yürüyüşüne benziyor”

HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 18 Aralık 2021 tarihinde Sendikamızın 14. Olağan Genel Kurulu’na katılarak genel kurula yönelik bir konuşma yaptı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan genel kurulun hayırlı olması dileğinde bulunarak, “OLEYİS sendikamızın tarihi yürüyüşü, Türkiye sendikal hareketinin tarihi yürüyüşüne benziyor. 75 yılı deviren bu sendikamızın kuruluşundan bugüne kadar her türlü zorluğa rağmen bugünlere taşıyan, bugün de aynı anlayışla, aynı heyecanla yoluna devam etmesinden dolayı kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu.

“HAK-İŞ Konfederasyonu’nun Türkiye OLEYİS sendikamızın otel lokanta işkolunun en büyük sendikası olması hususunda büyük çaba sarf ettiğini belirten Arslan, “Mevzuat değişikliğinde bizlerden koparılan mensuplarımızı yeniden HAK-İŞ ve OLEYİS Sendikamız çatısı altında toplanmaya davet ediyorum. Burası sizin yuvanız. Yaptığınız tarihi mücadelenin, tarihi yürüyüşün en önemli kilometre taşlarından birisi olan Kredi Yurtlar mücadelemizi kaldığı yerden ileriye taşımamız gerekiyor. Sizinle olan ilişkileri sadece hukuki bir ilişki olarak görenlere gereken cevabı verme zamanının geldiğini düşünüyorum” dedi.

Arslan, Genel Kurulun yeni bir başlangıç olacağına dikkat çekerek, “Bugün OLEYİS Sendikamızın tarihi yürüyüşünün önemli bir noktasındayız. Bu yeni başlangıcın içini arkadaşlarımız kongre sonrasında dolduracaklar. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımız olarak destek ve katkılarımızı vermeye devam edeceğiz. OLEYİS sendikamızı kendi iş kolunda öncü ve lider yapacağız” şeklinde konuştu.

 

 “OLEYİS Sendikamız Büyük Bir Mücadele Başlattı"

Divan Başkanlığını yürüten Hak-İş Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, OLEYİS sendikamızın tarihi yürüyüşü hakkında bilgiler vererek, “OLEYİS sendikamız uzunca bir süre önce milli ve manevi değerlere saldırıyı içeren sendikal anlayışa karşı büyük bir mücadele başlattı. Bu belgeyi bütün Türkiye’de herkesin dikkatine sunmamıza rağmen maalesef büyük bir sessizlik ve her belgeyi görende üç maymunu oynama durumu söz konusu oldu. HAK-İŞ ve OLEYİS olarak bizler sendikacılığı ve sendikal mücadeleyi doğruyu bildiğimiz ve doğruya inandığımız için yapıyoruz. Buna inanarak, bütün benliğimizle bütün faaliyetlerimizde, söylemlerimizde bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Bu Bir Onur Mücadelesidir"

Yıldız, salonu dolduran coşkulu kalabalığa seslenerek, “Bu salonda bütün delegelerden, bütün üye arkadaşlarımızdan ve işçilerimizden OLEYİS’in verdiği mücadeleyi en önde sürdürmeye davet ediyorum. Bu mücadele bir onur mücadelesidir. OLEYİS nasıl bugüne kadar yoluna güçlenerek devam ettiyse, bugün de bu başarıyı daha da ileriye götürecektir. Burada genel başkanımız Vedat Böke olmak üzere yönetim kurulumuzu kutluyor, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Genel Kurul konuşmaları, sunumların ardından seçimlere geçilerek sendikamızın  14. Olağan Genel Kurulunda OLEYİS’in yeni yönetimi belirlendi

Türkiye Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri Sendikası (OLEYİS) Genel Başkanlığına Sayın Vedat Böke yeninden seçildi. Seçimlerde, Genel Merkez Yönetim Kurulu ise şöyle oluştu; Erdoğan Yılmaz (Genel Başkan Yardımcısı), Serpil Açıkgöz (Genel Başkan Yardımcısı), Yavuz Ulusoy (Genel Başkan Yardımcısı), Derya Aydoğan (Genel Başkan Yardımcısı). Genel merkez denetim kurulu; Sema Acar, Gülay Şenozan, Özcan Yavuz. Genel merkez disiplin kurulu; Denizhan Dönmez, Fatih Keskin, Gökce Demircan, Özlem Doğan, Halil Burak Kolsal seçildi.

 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım