Hakis effat
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

OLEYİS GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2021-02-16

Başkent Öğretmen Evi’nde gerçekleşen Oleyis Başkanlar Kurulu 2020 değerlendirme toplantısına Hak-İş Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Osman Yıldız da katıldı. 

Genel Başkanımız Vedat Böke açılış konuşmasının başında “Türkiye'nin Kuzey Irak'ta teröristlere karşı gerçekleştirdiği Pençe Kartal-2 Harekatı'nın başarıyla sonuçlanması bizleri memnun etmiştir. Ne var ki terör örgütü yine kalleşliğini göstermiş ve 13 sivil kardeşimizi topluca şehit etmiştir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, Aziz milletimize başsağlığı dilerim". Terörizmin tüm insanlığın baş belası olduğuna değinen Böke,"Gara'da hain PKK terör örgütü tarafından kalleşçe şehit edilen 13 kardeşimize ve Pençe Kartal-2 Harekatı'nda şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." dedi

Başkanlar Kurulu ilk gündeminde kovid salgını sürecinde etkilenen işyerlerimizin sorunlarına ilişkin bir dizi konular ele alındı Başkan Böke;  “Dünya, 2020 yılını benzeri görülmemiş bir küresel sağlık pandemisiyle geçirdi. 2021 Covid-19 salgınına ilişkin aşı ve tedavi yöntemleri üzerine çalışmalar hız kazanırken, salgının ekonomiye yansımaları ve etkileri de sürmektedir.” 

"Otelcilik ve Lokanta sektörü bu dönemde, daha önce hiç yaşamadığı gelir düşüşü yaşamıştır. Birçok otel, işgücünde önemli düşüş yaşamıştır ve birçoğu, geçici veya kalıcı olarak otelini ya da işyerini kapatmak zorunda kalmıştır.”

"Turizm sektörü Covid-19 sonrasında, en çok zarara uğrayan sektörlerin en başında gelmektedir. Avrupa'yı içerisine alan ve Türkiye'nin içerisinde olduğu turizm sektöründe 2020’deki %40 gerilemenin etkileri 2021 yılında da sürmesi söz konusudur.” Dedi.

“hükümet ve özel sektör arasında artan proaktif politikalara ihtiyaç var”

Başkan Böke;   “Kovid-19 virüsü salgını, dünyada insan sağlığı ve yaşamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Süresinin belirsizliği, istihdam ve GSYİH'da çarpıcı düşüşlere sebep olmaktadır. Böyle bir senaryoda, mevcut otelcilik ve lokantacılık sektörü için kısa ve orta vadeli görünüm korkunç karışık olup ve olası, etkili çözümlerin incelenmesini gerektirmektedir. Hükümetin sektörel olarak çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlamaya devam etmelidir. 

Hükümetin, gerekli altyapıyı sağlaması ve özel sektörün yerel turizm bölgelerine yatırım ve çözüm üretme taahhüdünü desteklemelidir.  Ancak, bununla birlikte, hükümet ve özel sektör arasında artan proaktif politikalara gereksinim olacağı net ortadadır. 

Başkanlar Kurulu ikinci gündeminde; Başkan Böke, İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye sayılarına İlişkin 2021 Ocak Ayı İstatistiklerine yönelik açıklamalarda bulundu.

“696 KHK, İşçi İradesi Dışında Gerçekleşen, Bir Hak İhlalidir.”

Başkan Böke konuşmasında; “Resmi Gazetenin 31 Ocak 2021 tarihli 31381 sayılı nüshasında yayımlanan 2021 yılı birinci dönem sendikal istatistiklerde yer alan 18 sıra nolu "Konaklama ve Eğlence İşleri" işkolu içinde Oleyis sendikasının 7.169 üyelik sayısı ile %0.85 olarak ilan edilmiştir.  Sendika olarak bu istatistik orana itiraz ederek, öncelikle ihtiyati tedbir kararı verilmesi için Ankara 7. İş mahkemesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına dava açtık." Dedi

Konuşmasının devamında Böke; “Sendikamız İşkolları içinde 18 sıra nolu "Konaklama ve Eğlence İşleri" işkollarında faaliyet gösteren bir sendikadır.  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 31 Ocak 2021 tarihinde açıklanan ve 31 Ocak 2021 tarihli 31381 sayılı Resmi gazetede; "6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu “Gereğince İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye sayılarına İlişkin 2021 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkındaki Tebliğ" de yayınlanan 2021 yılı birinci dönem sendikal istatistiklerde işkolu yüzdesi %0.85 oranında gösterilmiş, üye sayısı da  7.169 olarak belirtilmiştir.”

“İşçilerin İradelerine Aykırı Şekilde İşkolu Değişikliği” yapılmıştır.

Oleyis sendikası adına yayımlanan bu istatistiğe itiraz ediyoruz. Çünkü 2020 yılında 11.838 üye, %1.28 işkolu yüzdesi varken, 2021 yılı ilk dönemi için işkolu barajını aşamayacak şekilde üye sayısı 7.169 yüzde oranı ise 0.85 olarak gösterilmiştir. Oysaki, sendikanın üye sayısı açıklanan rakamın çok üzerindedir. Oleyis sendikasının 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanuna eklenen 7.maddesi ile işkolları değişikliğini öngören düzenleme sebebiyle “İşçilerin İradelerine Aykırı Şekilde İşkolu Değişikliği” Yapılmıştır. Sırf bu sebeple Oleyis sendikasının 4.500 üye sendikamıza üye oldukları halde sendikamız üyeliğinden düşürülmüştür” dedi.

Başkanlar kurulu toplantısının son bölümünde Oleyis Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, 2020 OLEYİS faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu;  “Şube başkanlıklarına teşekkür ediyorum. özellikle Ege Şube Başkanlığımızın son dönem de yapmış olduğu toplu iş sözleşmesi için değerli yönetimine ve Kemalettin Bey’in şahsına çok teşekkür ediyorum. Balçova Termal Turizm ve Otelcilik A.Ş. İzmir işyerinde  zorlu sendikal mücadele ve işçilerimizin tamamının katılımıyla çok zor bir süreçte TİS imzalandı.  Farklı bölgelerde de Kemalettin Bey’in çalışmaları var. Sendikamızın örgütlenmesine vermiş olduğu mücadeleden ötürü Kemalettin Açıkgöz  Bey’e ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum” dedi. Böke; “2 Nolu şubemize ve Derya Aydoğan ve ekibine Başkent Öğretmen Evi çalışmasında İşçilerimizin özlük haklarını koruyarak çok güzel bir sözleşmeye imza attı. Çalışmaları için ekibine teşekkür diyorum. Doğu Anadolu Şube Başkanımız Yavuz Ulusoy Bey’e ve ekibine üyelerine, şubesine teşekkür ediyorum. “

“İstanbul 1 Nolu bölge temsilcimiz Ali Karakaya, İstanbul 2 Nolu Bölge Temsilcimiz  Mehmet Çakır Bey ve OLEYİS Genel Sekterimiz Serpil Açıkgöz’ün gayretlerini biliyorum. Gece gündüz demeden İşçinin sorunlarını dinlediler ve bize canlı bağlantılar ile aktardılar. İşçilerimiz dışardan müdahalelere direnerek sendikamızın yanında durmaktadır. Baraj meselesine rağmen işçimizin haklı tepkileri ve direnişleri var kendilerine yürekten teşekkür ediyorum” dedi. 

Şube Başkanlarının konuşmaları ve 16 Şubat 2021 MYK da alınan bir dizi kararlar alınarak toplantı sona erdi.

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım