Hakis effat
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

‘ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ÖNEMLİ, ANCAK EKONOMİK TEDBİRLERİN ALINMASI ALIM GÜCÜNÜN KORUNMASI DA ÖNEMLİDİR’

2022-12-22

ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ÖNEMLİ, ANCAK EKONOMİK TEDBİRLERİN ALINMASI ALIM GÜCÜNÜN KORUNMASI DA ÖNEMLİDİR

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun kararıyla, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı için Asgari Ücret 8 bin 500 lira olarak açıkladı. 2022 yılında iki defa gerçekleştirilen düzenleme ile %50,5 ve %30 olarak artış yapılmış, 2023 yılında ise %54,5 oranında ve 3 bin liraya artış gerçekleştirilmiş oldu.
 

ASGARİ ÜCRETİN 8 BİN 500 LİRAYA ÇIKMASINI OLUMLU BULUYORUZ
Cumhurbaşkanımıza asgari ücret artışı konusunda teşekkür ediyor, kamu işçileri içinde aynı oranda zammın yanında seyyanen zamla artış talep ediyoruz.

‘ALIM GÜCÜ KORUNMALI’

8 bin 500 lira olarak açıklanan asgari ücret kuşkusuz önemli ancak asgari ücret açıklandıktan kısa bir süre sonra fiyatlardaki artış, hayat pahalılığı nedeniyle bu ücretin alım gücü yine düşmektedir.

Alım gücünü koruyacak, enflasyonu kontrol altında tutabilecek, çalışanlara büyümeden pay aktarabilecek, vergi adaletini sağlayacak politikaların da yürürlüğe konması gerekiyor.

‘EKONOMİK TEDBİRLER GEREKİYOR’

Türkiye’de çalışan kesimin yüzde 60-65’inin asgari ücretle çalışıyor. Temel sorun da bu. Bu yanlış politikalar sonucunda gelinen bir nokta. Tüketim kalemlerine, her geçen gün zam geliyor. Eskiden asgari ücret şu kadar olursa rahatlarız diyebiliyorduk. Eskiden olsa bunu konuşabiliyorduk. Çünkü gün içinde kullandığı her şeyin fiyatı öyle apar topar artmıyordu. O nedenle asgari ücreti bir rakama bağlamanın doğru bir süreç olacağını düşünmüyorum. İnsanların alım gücü yükseltilmeli, hayat pahalılığı durdurulmalı. Bunların düzelmesi gerekiyor. Ekonomik tedbirler doğru alınmazsa gerçekten süreç daha da kötüye gidecek. Asgari ücret 8 bin 500 lira oldu, yarın alım gücü değişkenliğinden dolayı 8 bin 500 liranın bir anlamı olmayacak.


‘VERGİ ORANLARININ ACİLEN DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VAR’

HAK-İŞ Konfederasyonumuz başta olmak üzere Oleyis Sendikası olarak da,  tüm ücret geliri elde eden kişiler için asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını önemli buluyoruz. Ancak, verilere baktığımızda 2002 yılında belirlenen birinci gelir vergisi dilimi tutarı 15 brüt asgari ücrete tekabül etmekte iken, bu oran yıllar içerisine giderek azalmış ve 2022 yılında 4,95 katına kadar gerilemiştir. Yani asgari ücret ile vergi oranları arasındaki makas giderek daralmaktadır. Bu kapsamda vergi oranlarının acilen düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyoruz.

VERGİ ORANI YÜZDE 10 İLE SABİTLENSİN

HAK-İŞ Konfederasyonumuz başta olmak üzere Oleyis Sendikası olarak da, ücret üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ile bu rakamın daha da iyileştirilmesinin mümkün olacağının altını bir kez daha çiziyoruz. Ülkemizin ekonomik süreçleri göz önüne alındığında bütün ücret geliri elde edenler için bir yıl boyunca gelir vergisi oranının yüzde 10 ile sabitlenmesi talebimizi yineliyoruz.

SENDİKALAŞMA YAYGINLAŞMALI

Türkiye’de asgari ücretle çalışanların nerdeyse yüzde 50 dolayında olmasının asıl nedeni, anayasal bir hak olan sendikalaşma, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkının kullanılamaması ve dolayısıyla sendikal örgütlenme üzerindeki baskılardır.

Ülkemizde şu anda genç nüfus iş bulur bulmaz asgari ücrete mahkûm yaşıyor ve bu gençlerin gelecek planı var. Evlilik, aile kurma, gelecek kurma peki bu ücretle bu planlar yapılması mümkün mü?
Evet, Ülkemizin gerçeklerini biliyoruz. Fakat insanların alım gücü olmadığı sürece mutluluk ve refah seviyesi yakalanamayacak bunu da biliyoruz.

İnsanca yaşanabilecek bir ücret için sendikal örgütlenmenin güçlenmesi ve ortak sendikal mücadelenin yükseltilmesi gerektiği bir kez daha görülmüştür.
Açıklanan asgari ücretin tüm emekçilere, Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,


VEDAT BÖKE
OLEYİS SENDİKASI GENEL BAŞKANI

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım