Hakis effat
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

1 Mayıs İşçi Bayramı

2017-01-29

1 MAYIS KUTLAMA MESAJI

Türkiye Oleyis Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, “1 Mayıs İşçi Bayramı” Mesajı;

Alın teriyle hayata değer katan çalışanların, İnsan emeği ve onurunun bir kez daha önemsendiği bu günün, barış ve kardeşlik havasında geçmesini, zaman zaman tartışma ve çatışma atmosferine sahne olan İşçi Bayramı'nın, bu yıl, bir şenlik havasında kutlanmasını diliyorum.

“Ülkemiz gücünü, güne erken başlayıp geç saatlere kadar hayata değer katmak için çaba gösteren çalışanlarından almaktadır. Emeğiyle hayata değer katan bu insanlarımız sayesinde, toplumumuzun refah seviyesi yükselmektedir.

Ülkemizin barışı, esenliği ve huzuru için emeği ile katkıda bulunan işçilerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve hayat seviyelerinin yükseltilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde emeğiyle geçimini temin eden bütün çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramını bir kez daha kutluyorum."

Vedat BÖKE

Türkiye Oleyis Sendikası

Genel Başkanı

 

ULUSLARARASI BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

1 Mayıs, dünyanın birçok yerinde “işçi bayramı”, “emek bayramı ve “çalışanların birlik dayanışma ve mücadele günü” gibi çeşitli temalar altında kutlanmaktadır. 1 Mayıs, esas olarak, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 1 Mayıs’ın Doğuşu ve Anlamı: 1 Mayıs’ı Ortaya Çıkaran Talep ve Mücadeleler Sanayinin gelişmesine bağlı olarak, emek hareketinin büyüyüp kitleselleştiği 18. ve 19. yüzyıllarda işçilerin çalışma ve yaşam koşulları kötüydü. İşçiler açısından, çalışma sürelerinin azaltılması hayati bir önem taşıyordu. Yaşanabilir ücret ve günlük çalışma saatlerini düzenlemeyi amaçlayan talepler etrafında dernek tarzı örgütlenmeler kuruldu.

Bu dönemde pek çok ülkede grevler ve gösteriler düzenlendi. Sekiz saatlik işgününü kazanmanın bir işçi bayramı olarak kutlanılması fikri ilk olarak Avustralya’da doğdu. İşçiler 1856’da, sekiz saatlik işgünü talebine yönelik, mitingler ve kutlamalar eşliğinde bir günlük genel grev yapmaya karar verdiler. Şikago’da tarihi gün ; 1 Mayıs’ı asıl doğuran olay ise, 1884 yılında ABD’de başlayan 8 Saat Hareketi’dir. ABD ve Kanadalı işçilerin katılımıyla oluşan Amerikan Emek Federasyonu’nun (AFL) Şikago’da düzenlediği kongrede, 8 saatin yasal çalışma süresi olarak belirlenmesi için karar alındı. İrili ufaklı grevler, gösteriler sonrasında 1 Mayıs 1886’da, ABD’de 10’dan fazla kentte 350 bin işçinin katıldığı gösteriler yapıldı.

Bu çağrı doğrultusunda, dünyanın her yerinden gelen işçilerin oturduğu ve ucuz emek ihtiyacının karşılandığı Chicago (Şikago) kentindeki gösterilere 80 bin kişi katıldı. Kentaki eyaletine bağlı Luizvil kentinde, 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi birlikte yürüdü. Milwaukee kentinde düzenlenen gösteride ise, polisin silahla müdahalesi sonucu 9 işçi öldürüldü. Bu gösteriler, 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti. 3 Mayıs 1886 günü Chicago’daki International Harvester fabrikasında süren grevde 6 işçi öldü. 6 işçinin öldürülmesini protesto etmek için 4 Mayıs 1886 günü 3 Chicago Haymarket meydanında protesto gösterisi düzenlendi. Olaysız biçimde süren gösteriyi dağıtmak isteyen polis işçilere saldırdı. Bu arada kimin tarafından atıldığı bugün bile hâlâ belirlenemeyen bir bomba 8 polisin ölmesine yol açtı.

1890’dan itibaren, 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Bu yıl, 1 Mayıs’ın 126. Yılı kutlanmaktadır. Günlük 8 saatlik çalışma zamanla birçok ülkede resmen kabul edildi. Böylece 1 Mayıs işçilerin zaferini ve aynı zamanda birlikte ve dayanışmasını yansıtan bayram olarak kutlanmaya başladı

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım